Categories
Música

Maria by Callas. Tom Volf

El documental de Tom Volf ha sigut llargament esperat pels amants de l’òpera i sobre tot pels molts seguidors de Maria Callas. Es sabia que des de feia anys, Tom Volf estava treballant en aquest projecte i que havia aconseguit molt material relacionat amb el mateix: entrevistes a personatges que havien tingut algun tipus de relació amb ella i sobre tot, fragments de la seva vida i de les seves interpretacions.

En principi, un espera que un documental ajudi a comprendre el personatge, que mostri les diferents facetes personals i professionals, i que amb un tractament el màxim d’objectiu possible, posi a l’abast del públic els elements que li han de permetre  formar-se una idea el més real possible.

Deu ser molt difícil sostreure’s al magnetisme de Maria Callas. De manera que el resultat final no deixa de ser un documental en el que predominen les lloances o la presentació de les parts més amables,  obviant o apuntant només de passada aquells aspectes més foscos o negatius de l’artista. De tant en tant, però, apareixen algunes pinzellades que ajuden a comprendre el personatge: la seva infància a Nova York ,  el paper que va jugar  la seva mare en relació a la seva carrera, la  seva vida amorosa o fins i tot la seva relació amb la professió o amb el poder. Des d’un primer moment, es percep una persona incapaç de gestionar les seves emocions i es pot pensar en algú molt feble de caràcter, que es deixa portar per la gent que l’envolta i per les circumstàncies, sense capacitat de reacció o de prendre decisions. Dona la sensació de que creu en un cert determinisme en la seva vida: segueix la corrent i no pot sostreure’s a ella. Això es detecta en la contradicció entre haver volgut tenir una família i fills (que ella reconeix en diversos moments com objectiu fallit de la seva vida a pesar de creure que és quasi el paper fonamental de les dones) i haver posat per sobre de tot la seva carrera. Ho manifesta clarament quan parla de que en ella conviuen Maria i Callas i no sempre és possible que ambdues facetes estiguin en harmonia.

Com en d’altres biòpics, un es planteja que implica el dedicar  a criatures a desenvolupar una carrera que els obliga a cremar etapes de forma ràpida: és per bé dels infants o és egoisme dels pares?

Un aspecte que es mostra de forma palesa, és la cultura de l’esforç i de la renúncia: sense aquests és gairebé impossible aconseguir l’objectiu desitjat.

En tot cas, anar veient la seva transfiguració tant física, com emocional, percebre els canvis en el caràcter, sentir la seva solitud i constatar com sempre recorre en última instància a Elvira Hidalgo, la seva mestra i segons s’ha explicat en diverses ocasions, qui realment li va donar afecte i comprensió al llarg de tota la seva vida.

La música està present, com no podia ser menys, al llarg de tot el documental i en aquest sentit, és fantàstic. És remarcable la visió de Maria Callas en relació a la importància de la interpretació posant-la al mateix nivell de la veu. És evident que mantenir aquest criteri feia que treballés molt els personatges i els feia més propers i creïbles a ulls del públic.

Crida l’atenció  el seu llenguatge corporal en els recitals, res a veure amb el de  les interpretacions operístiques. Molt sovint creua els braços sobre el pit, en una actitud d’autoprotecció i de tancament en si mateixa.

A pesar de les mancances assenyalades, i com a eina d’aproximació a aquesta persona tan complexe com va ser Maria Callas, val la pena veure el documental. Esperona la curiositat i el desig d’aprofundir més en ella i, per descomptat és quasi inevitable, el tornar a escoltar algunes de les seves interpretacions magistrals. Per començar:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s