Categories
Art Llibres

Joanna Moorhead. Leonora Carrington. Una vida surrealista

Era un estat al que no podia renunciar i per això no va acceptar mai el paper que els surrealistes otorgaven a les dones: dona-nena o musa que pot inspirar obres d’art, però de les que no s’espera que en produeixin mai cap. El posicionament tan ferm que sempre va manifestar, va fer que en certes exposicions d’artistes surrealistes, ella fos la única dona de la que havia obra. En aquesta mateixa posició es trobava Remedios Varo, amb la que va mantenir una gran amistat fins a la mort d’aquesta. A Mèxic, Leonora Carrington, Remedios Varo i Kati Horna van establir una forta relació. Totes tres havien trencat moltes normes i s’havien enfrontat a situacions complexes. Van fer possible un canvi radical dins del surrealisme. És interessant la cita d’una carta escrita per Leonora en la que manifesta que ja no volia formar part del moviment surrealista “convencional”, i era l’any 1949!

Les tres artistes, van desenvolupar un surrealisme diferent, més centrat en la dona i en l’instint. En certa mesura, sabien que eren diferents de la majoria de persones, però no els preocupava ni els feia renunciar a cap cosa. Aquest sentir-se diferents, les unia, les feia compartir pensaments, inspiracions i vida. Cal destacar que la cuina va ser un element de cohesió. Les inspirava, experimentaven, era un espai per a la creació i pel trencament de les normes establertes per la societat. Unes paraules seves recollides en aquest llibre, demostren aquesta relació amb la cuina:

el verdadero trabajo se hace a solas en el estudio. Primero es la intuición de algo, que luego se convierte en algo que puedes hacer. Es como cocinar, pero cocinar tampoco es fácil.

Leonora Carrignton

Al parlar de la técnica que utilitzava en la pintura, la seva preferida era el tremp amb ou. En concret utilitzava la clara d’ou com aglutinador dels pigments seguint la pràctica dels mestres del Reinaixement italià. Aquesta característica d’ella d’investigar, de buscar noves formes, va ajudar a desenvolupar la seva vessant més artessanal, tal com van fer altres artistes surrealistes.

Em sembla molt clarificadora la descripció que fa Joanna Moorhead de la pintura de Leonora:

El cuadro de Leonora es instintivo, orgánico y fluido (…). La composición de Leonora a menudo parece haber brotado en el lienzo procedentes de un lugar recóndito de su interior (…). La obra de Leonora trata de dejarse llevar y entregarse a elementos que están más allá del control humano (…). Leonora era pasión desatada, libre de reglas, y su obra refleja el caos, las complicaciones, las paradojas y contradicciones del universo hasta sus últimos confines

Quan una artista la valorem, quantes més coses sabem, més l’apreciem. Aprenem a fixar-nos en determinats detalls, intuim o creiem intuir que hi ha darrera d’una obra i ens permet ubicarla en un determinat context històric, polític i cultural. No podem deixar de costat les diverses facetes artístiques de Leonora Carrignton, ja sigui com a pintora, escultora o escriptora. Confeso, que el meu primer coneixement d’ella, va ser a través dels seus llibres. La riquessa d’imatges i de descripcions, et tralladen a un mon suggerent, màgic i fascinant.

El llibre conté fotografies fetes per Lee Miller o Kati Horna, e imatges de quadres de Leonora i una obra de Max Ernst.

A destacar l’annex final que ennumera les obres de Leonora que es poden veure en diferents museus. Per últim hi ha referències d’alguns dels seus escrits publicats i una amplia bibliografia.

Recomano també el llibre d’Elena Poniatowska. Leonora. Ed. Seix Barral, 2011.

Un darrer suggeriment: cerqueu les escultures de Leonora, val la pena.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s