Categories
Art Escultura Feminisme Llibres

Vamos, Louison. Jean Frémon

Jean Frémon. Vamos, Louison. Barcelona, Ed Elba, 2019. 95 pàg.

L’obra de Louise Bourgeois moltes vegades és sorprenent i inquietant. La lectura d’aquests petit, gran llibre escrit per Jean Frémon, ajuda a endinsar-se en el pensament de l’artista. The Financial Times, el va considerar com un dels millors llibres publicats l’any 2018 i la seva lectura requereix del seu temps. No es tracta ni de lluny, d’una biografia de l’artista, sinó que fruit de les converses mantingudes al llarg del temps, entre l’escriptor i l’escultora, es recullen aquí els pensaments i la forma que tenia Louise Bourgeois de concebre i relacionar-se amb l’escultura i amb el seu entorn. Aquesta visió evidentment, no està deslligada de la seva pròpia història i es percep la importància que va tenir en la seva vida, el seu pare.

A mesura que es va llegint, es va comprenent el que significaven per a ella les aranyes. El seu esperit d’observació, de dedicar temps a entendre la forma de vida d’aquest insecte i conèixer diferents espècies, la va portar a construir unes escultures que tenen una gran força en si mateixes.

En la contraportada del llibre, es cita un apartat del mateix, on el escriptor recull el que l’artista li va manifestar: les obres no poden ser mers trossos d’un material, més o menys ben treballada o acabada, sinó que en cada una d’elles queda recollida una part de les vivències i pensaments de l’artista; “¿de qué sirve, si no cuentas tu propia historia? Les persones que ens envolten tenen una visió parcial de com som, coneixen una faceta només, per això és important que sigui la pròpia artista la que trameti en primera persona els seus pensaments.

Loise Bourgeos. Maqueta aranya. Tate Modern.
Louise Bourgeois. Maqueta aranya. Tate Modern

Després de llegir aquest llibre, puc ententre millor les sensacions que desperta estar sota de la seva aranya mare o quan observes un dels cosos penjats o un cap tancat dins d’una gàbia.

Imprecindible per a qui tingui interés en l’obra d’aquesta artista.

Veure també: Louise Bourgeois a la Tate Modern

Nota: a l’enllaç de Jean Frémon, espoden veure vídeos d’aquest escriptor parlant de Louise Bourgeois i un resum del llibre

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s