Categories
Cultura

La fiesta de despedida. (The farewell party)

Vaig anar a veré aquesta pel.lícula i voldria escriure sobre ella. Per començar és difícil classificar-la en un estil determinat. En uns llocs diuen que és una comèdia, en altres que és un drama i també he vist l’opció intermitja: comèdia dramàtica. Reconec que no tinc cap opció, però en tot cas no estic d’acord en cap de les tres anteriors.
Tracta de l’eutanàsia. Ara cal situar-la en un context concret. És un film de producció alemany-israelí, ambientat en una residència per a gent gran, on cada família, disposa d’un apartament independent i amb serveis comunitaris.
Coincideixen persones que ja es coneixen des de la juventud i que han ecompartit moments bons i dolents, d’alegries i de penes.
En aquest entorn, un dels amics es trova en fase terminal i demana ajuda per acabar aquesta situació que no el porta enlloc. Aquest és un primer punt de partida i s’afegeixen altres situacions també en fases terminals. El aspecte diferent d’aquesta pel.lícula és que tracta el cas d’una persona amb una malaltía neurodegenerativa, no terminal però amb un grau de patiment que se li fa irresistible.

La mort no és un drama, és una etapa més de la vida i com a tal, cal aprendre a pensar i a conviure amb ella. En aquest sentit, em sembla positiu que es vagi normalitzant el parlar-ne. I més des del respecte, sense jutjar, sense imposar el criteris d’uns sobre els dels altres.
Les visions de cada persona son diferents, i els diàlegs i posicionaments evidencien creences i motivacions que ajuden a la reflexió. És revelador el ser capaç d’actuar amb generositat i avant posar per sobre de tot, la voluntat de la persona malalta. La relació, a cops subtil, entre amor i egoïsme, es mostra de forma rotunda.
En mitj de les emocions, apareix un aspecte que mo es pot deixar de costat: qui es vol aprofitar de la situació, obtenint un rendiment crematístic.

En el seu moment ja vaig escriure sobre la pel.lícula Amor, que abordava una situació semblant. Aquesta, al ser més coral, presenta molts matisos i temes col.laterals, aportant una visió poliédrica del tema.

Fitxa  tècnica 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s