Categories
Art Feminisme

Fina Miralles: Soc totes les que he sigut. MACBA fins el 5 d’abril de 2021

Quanta més obra veus d’una artista i et vas endinsant en ella, descobreixes, no només aspectes de la vessant artística, sinó també detalls de la persona. Com he escrit alguna vegada, el retrobar-me amb antigues “conegudes” em provoca una sensació especial. De cop una obra que ja ha estat exposada en un altre lloc i que havia vist amb anterioritat, amb anterioritat, et surt al pas i sembla que et saluda i et pregunta, com em trobes avui? Perquè aquesta és la màgia de l’art, cada cop les obres son diferents. Tant pot ser perquè estan ubicades de forma diferent o perquè les altres peces que l’envolten li donen més o menys força. Per això acostumo a fer una primera ullada, per situar-me i a partir d’aquí, torno a començar el recorregut, llegint cada cartel.la i aturant-me tanta estona com la peça em reclami. Aquest és un altre fenomen curiós: no decideixes tu davant de quina obra t’atures, sinó que sense saber perquè, et trobes clavada al terra, sense poder treure els ulls d’ella.

En aquesta exposició de Fina Miralles2, es poden veure fotografies relacionades amb algunes de les seves accions, pintures i instal·lacions. No segueix un ordre cronològic, sinó tal com s’explica en la documentació que l’acompanya,

Es tracta de treballs que qüestionen conceptes com la pertinença, l’autoritat, el poder establert i també que és el que els atorga valor. Les nocions d’art, d’artista i d’espectador es capgiren constantment en aquestes obres.

Les fotografies d’algunes accions, ens mostren la seva relació amb la natura, fins a quin punt no es pot separar aquesta de la nostra vida quotidiana: les persones som una part d’ella. Em va semblar molt significativa la intervenció Naturaleses naturals, naturaleses artificials (1973) que va presentar en el seu moment a la Sala Vinçon, confrontant elements naturals amb artificials, però que volen passar per naturals. Si es pensa que fa 50 anys d’aquesta intervenció i de com han anat evolucionant les coses, es fa més patent aquest intent de suplantació dels elements naturals.

Fina Miralles. Naturaleses naturals, naturaleses artificials.1973
Fina Miralles. Naturaleses naturals, naturaleses artificials. 1973

Petjades de l’any 1976, pel·lícula en la que es mostra a través de les petjades de Fina Miralles1, com a vegades les persones intenten apropiar-se de l’espai públic, volen deixar l’emprempta com a forma de poder, de buscar reconeixement, d’ientificació, d’individualisme, em va semblar d’una potència extraordinària.

Fina Miralles. Fragments
Fina Miralles. Fragments

Alguns dels quaderns de viatge ja havia tingut ocasió de veure’ls i no tenen desperdici, et pots passar hores i hores i no t’en canses mai. La simplicitat de línies, traç net, colors, etc. creen una combinació harmònica i equilibrada.

Tot sovint recorda la seva relació amb Agramunt i en concret amb la casa de la seva família materna: Serrallonga. Les aquarel·les d’Agramunt, parlant d’aquesta unió amb aquella terra. Josep Miquel García. Fina Miralles. A: Segre.com. 15/11/2020

Es pot parlar de les diverses “etiquetes” que li han penjat a aquesta artista, però m’ha semblat millor, escoltar-la a ella en la conversa que va mantenir amb la Maite Garbayo al voltant d’aquesta exposició i sobre tota la seva trajectòria artística i vital: és un regal.

  1. La web de Fina Miralles aporta molta informació sobre la seva obra, tan gràfica i plàstica, com escrita. Algunes de les seves obres es poden llegir directament, ja que estan en format PDF
  2. He inclòs aquest enllaç a l’apunt d’Artishock, perquè fa una revisió molt amplia de l’exposició.

Vegeu també: Fina Miralles. Paraules fèrtils. 1972-2017

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s